Mirko Kaldaraš, naš "naučnik iz barake"

Mirko Kaldaraš je student druge godine hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Do sada je položio 8 ispita i u index zabeležio šest desetki i dve devetke. Prosek 9.25.

Mirko je Rom, rođen i živeo u Vršcu, u kući bez struje i vode do svoje osamnaeste godine. Vlada Vojvodine je njegovoj porodici 2009. godine poklonila novi dom, te je Mirku i njegovoj majci (u međuvremenu je njegov otac preminuo) postalo lakše, iako su im jedina porodična primanja 8000 socijalne pomoći.

Ovaj talentovan i vredan student se sada sprema na veliko međunarodno takmičenje iz hemije u Bugarskoj, uz pomoć Organizacije studenata prirodnih nauka. Takmičenje je na proleće, a već sada se zna da će tema rada biti iz organske hemije.

Hemija mu je u krvi od malih nogu i logičnio je bilo da će jednog dana to i studirati. Leta je još kao srednjoškolac provodio u Istarživčkoj stanici u Petnici kod Valjeva. S obzirom na to da je bio odličan đak, fakultet je upisao kao budžetski student i trenutno živi od 6000 dinara državne stipendije koja, vrlo često, ne stigne na vreme. Pomoć mu pruža i Kancelarija za inkluziju Roma koja pokriva troškove studentskog doma i hrane u menzi.

Podsećamo, Ministarstvo prosvete i nauke je sa 58 najsiromašnijih opština u Srbiji od decembra prošle godine u projektu podrške za razvoj obrazovne inkluzije Roma.  Cilj  projekta „Obrazovna inkluzija Roma“ je  da se omogući kvalitetno obrazovanje za svu decu romske nacionalnosti i da se poboljša pristup obrazovanju i stvori okruženje u kome će se deca upisati u školu, dobiti kvalitetno obrazovanje u skladu sa njihovim potrebama i sposobnostima i konačno steći adekvatna zanimanja. Projekat će se sprovoditi do kraja 2012. godine.

Mirko je redak primer momka koji hoće, želi, traži znanje, voli nauku. Malo ih je koji nisu obeshrabreni i bezvoljni. Nije mu lako, no on je motiv i vera za ostale klince da se može puno toga, ako volja postoji.