JOŠ MEDALJA ZA NAŠE GASTRONOME

Još jedan u nizu uspeha, postigli su gastronomi novosadskog PMF-a na Prvom Juniorskom kulinarskom internacionalnom festivalu (Young Chef Culinary Challenge 2013) pod nazivom KGastro festival, održanom od 1. do 3. novembra 2013. godine u Kragujevcu. Manifestaciju su podržali Grad Kragujevac, organizacije Master Chef Serbia i Serbian Junior Chefs Club-a.

 

Festival je na jednom mestu okupio mlade kuvare iz srednjih, viših i visokih obrazovnih institucija i profesionalnih kuvarskih udruženja iz Srbije i regiona: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Slovenije, Grčke, Albanije, Turske.

 

Sudije delegirane za ovo takmičenje bile su isključivo iz inostranstva, sa dugogodišnjim iskustvom na ovakvim ili sličnim takmičenjima, a spomenućemo samo neke autoritete struke:

*    Gary Filby, Velika Britanija - član britanske kulinarske federacije, Kulinarskog kluba Malta i akreditovani sudija Svetske kulinarske asocijacije WACS - The World Association of Chefs Societies.

*    Kimberly Brock Brown, USA - član Američke kuvarke akademije i član najvišeg društva kuvara u Američkoj kulinarskoj federaciji, učesnik i inicijator programa Mišel Obama – “Šefovi u školama”.

 

*    Ljubica Komnenić, Italija - trener nacionalnog juniorskog kulinarskog tima Italije.

 

*    Zoran Stanisavljević, Master Chef Hrvatska – Predsednik udruge kuhara istarske županije i potpredsednik hrvatske kulinarske federacije.

 

*    Veselina Slavcheva, Bugarska -  No1 u svetu u rezbarenju voća i povrća.

 

Za ovo međunarodno takmičenje, studente su pripremali Bojana Kalenjuk - asistent na predmetima iz oblasti gastronomije, Goran Radivojević - stručni saradnik za praktičnu nastavu studenata gastronomije i Nikola Vuksanović - student doktorskih studija i saradnik na predmetima iz oblasti gastronomije.

 

Studenti koji su predstavljali tim Departmana za geografiju, turizam i hotelijestvo, Prirodno-matematičkog fakulteta su Miloš Armacki, Stefan Živković i Izabella Pfau, a učestvovali su  u 4 discipline: “Nacionalna kuhinja”, “Moderno jelo”,“Restoranski desert” i “Najbolji mladi tim festivala”.

 

Rezultati koje su postigli su veoma zapaženi i nisu promakli ni najpoznatijim stručnjacima iz sveta kulinarstva i gastronomije iz Srbije i regiona.

 

Miloš Armacki je osvojio Zlatnu medalju u disciplini “Nacionalno jelo”. Izabella Pfau Srebrnu medalju u kategoriji “Restoranski desert”, dok je Stefan Živković nagrađen Diplomom za četvrto mesto za učešće u kategoriji “Moderno jelo”.

 

Najsnažniji utisak koji je ostavio tim Departmana za geografiju, turizam i hotelijestvo jeste nagrada i osvojen pehar u disciplini “Najbolji mladi tim festivala” koja važi za najprestižniju na festivalima ovog tipa. Naši studenti su iza sebe ostavili kolege iz obrazovnih institucija iz Beograda, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne gore, Turske i drugih zemalja.

 

Ovim uspehom studenti Departmana za geografiju, turizam i hotelijestvo, Prirodno-matematičkog fakulteta su pokazali izuzetno visok nivo znanja, kvaliteta i svojim ponašanjem na najbolji način predstavljali naš fakultet i naš grad.

 

Mentori takmičara, Bojana Kalenjuk i Goran Radivojević, zajedno sa profesorom Draganom Tešanovićem planiraju još aktivnosti ovog tipa, pre svega takmičenja u regionu kako bi bili u stalnoj komunikaciji i toku sa svojim kolegama iz okolnih zemalja radi daljeg unapređenja teorijske i praktične nastave i bliske saradnje sa stručnjacima iz ove oblasti drugih visoko-obrazovnih institucija.

 

 

 

 

 

Žiri juniorskog kupa Žiri juniorskog kupa