Mili vodi žabice u Englesku

Mili, pobednik Fame Lab Srbija 2012 Mili, pobednik Fame Lab Srbija 2012

FAME LAB U ZNAKU PMF-a

               

     Po uspešnom britanskom modelu Fame Lab, "Laboratorija slavnih" je međunarodno takmičenje koje traga za talentovanim mladim ljudima u oblasti komunikacije nauke. Osnovna ideja ovog projekta jeste da nauku učini zabavnom i da ohrabri mlade ljude koji su "ludi za naukom" da svoje znanje i entuzijazam podele sa najširom publikom.

               

     Cilj "Laboratorije slavnih" je da podrži mlade naučnike da vizijom nauke dvadeset prvog veka inspirišu i izazovu maštu kod publike. Ovo takmičenje traži nova lica nauke koja će umeti da razviju svoje ideje i prezenterske veštine.

      

     OrganizatorI ovog takmičenja su Britanski Savet u Beogradu i Redakcija za nauku i obrazovanje Javnog servisa Srbije koji  iz godine u godinu  ulažu napore da Srbiji i svetu predstave talentovane mlade ljude u zajedničkoj želji da nauku učine dostupnom svima, a samim tim i podstaknu mlade da "zagaze" u čarobni svet nauke.

 

      Prirodno-matematički fakultet se na neki način "pretplatio" na nagrade u okviru ovog takmičenja. Već nekoliko mladih naučnika je proteklih godina na ovom takmičenju ostvarilo zapažene rezultate - Vanja Marjanski, tada diplomac  sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine je 2008. godine osvojio nagradu publike, Ivana Horvat sa Departmana za fiziku, smer astronomija je te godine osvojila III mesto, dok je pobednik bila Tijana Prodanović, docent sa Departmana za fiziku, novosadskog PMF-a. Ona je u kategoriji za najboljeg popularizatora nauke osvojila I mesto u nacionalnoj i II u međunarodnoj kategoriji.

 

Marija Lesjak, sada doktor nauka na Departmanu za hemiju i biohemiju i a uskoro i doktor nauka na londonskom Univerzitetu,  je godinu dana pre toga imala interesantan i zapažen nastup i plasirala se u finale.

 

Do finala 2009. godine stigli su i Danica Radmanovac student Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine i Rastislav Stojsavljević student Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, dok je Bojana Kravić, student Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, osvojila treće mesto.

 

U finalu 2010. godine bila je Marija Nikolić student Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

 

       Prošle godine, pobedu je odnela Mariana Jaškov, sada student III godine Departmana za fiziku. Ove godine je čak troje studenata PMF-a bilo u finalnom takmičenju: studentkinja geografije Jovana Boškov, student matematike Marko Kaćanski i doktorant Departmana za biologiju i ekologiju Milivoje Krvavac.

 

Najbolji komunikator nauke u Srbiji je Milivoje Krvavac i on će našu zemlju predstavljati u Čeltnemu u Velikoj Britaniji. On je za tri minuta, koliko je ograničeno vreme za prezentaciju, publici ispričao zanimljivu priču o vodozemcima Šri Lanke, gde inače često boravi baš zbog svojih istraživanja.