Dodela stipendija studentima deficitarnih zanimanja

Konkurs raspisan od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice za naknade iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine za socijalnu zaštitu u oblasti visokog obrazovanja u AP Vojvodini u 2011. godini za studente koji se školuju za deficitarna nastavnička zanimanja u osnovnim školama i opšteobrazovnim predmetima u srednjim školama vezanim za prirodne nauke, je završen.

Svečanost na kojoj će se stipendije uručiti planirana je za četrvrtak, 10. novembra, u 13.00 časova, u Amfiteatru Mihajlo Pupin u zgradi Departmana za matematiku i Departmana za fiziku, Trg Dositeja Obradovića 4.

Svoje prisustvo su potvrdili dr Jegeš Zoltan iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice,   rektor Novosadskog univerziteta dr Miroslav Vesković i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta dr Neda Mimica Dukić.

Najveća deficitarnost nastavničkih zanimanja je u matematici i fizici. Tako na primer, Južnobačkom okrugu nedostaje preko 160 profesora fizike i 300 profesora matematike, a deficit potvrđuje i podatak da su to 2,5 puta više tražene struke od ponude na tržištu rada. U želji da se popravi stanje u pogledu stručnosti nastavnika, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje je, u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu, ove godine usmerio sredstva za jednokratnu pomoć za one studente koji upišu studijski program matematike ili fizike, a izbor je izvršen na osnovu rang liste uspeha na prijemnom ispitu.