DEPARTMAN ZA GEOGRAFIJU, TURIZAM I HOTELIJERSVO PRIDRUŽENI ČLAN SVETSKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE

              Na 96. sednici Izvršnog veća Svetske turističke organizacije (UNWTO), održanoj na Viktorijinim vodopadima (Zambija/ Zimbabve) od 27.-30. avgusta 2013. godine, prihvaćena je molba Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo za pridruženo članstvo u toj renomiranoj instituciji. U pismu svom pismu, direktorka UNWTO za pridruženo članstvo, Yolanda Perdomo, ističe da naša institucija, njen kredibilitet i kompetentnost, kao i potencijal za saradnju, može značajno da poboljša aktivnosti UNWTO. Zajedno, DGTH i UNWTO mogu doprineti poboljšanju turističkog sektora u korist šire međunarodne zajednice.

                Pridruženi članovi UNWTO su obrazovne institucije, preduzeća (javna ili privatna), turističke organizacije, nevladine organizacije i druga udruženja čije su aktivnosti vezane za turizam i koje doprinose UNWTO svojim znanjem i stručnosti u promovisanju razvoja turizma. Pridruženo članstvo UNWTO ima preko sto institucija iz 80 zemalja.

 

                Sa pridruženim članstvom, DGTH je dobio priznanje od UNWTO za svoj rad i posvećenost u razvoju turizma i postao deo globalne mreže za razmenu znanja, inovacija i primera najbolje prakse.Šta je ono što ovim članstvom konkretno dobijamo: prepoznatljivost i na neki način "garanciju" za naš rad, veću vidljivost i uključenost u globalnu mrežu članstva UNWTO, veću mogućnost za saradnju, programe razmene znanja, integracija u aktivnosti UNWTO na regionalnom i operativnom nivou, pristup publikacijama UNWTO,..

 

                Razlika između pridruženog članstva i punopravnog članstva je to što punopravni članovi mogu biti samo države koje su priznate u UN. Drugim rečima, članstvo je za države, a pridruženo članstvo za institucije, tako da je ovo vrhunac za DGTH.

 

Detaljnije o pridruženim članovima: http://platma.org/en