TREĆA NAGRADA ZA NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU EKIPI SA PMF-a

U utorak 20. decembra održano je veliko finale takmičenja za Najbolju tehnološku inovaciju NTI2016 gde je treću nagradu odnela ekipa Azotikos koju su činili dr Jan Hansman, MSc Elvira Đurđić i MSc Atpad Toth, istraživači sa Prirodno-matematičkog fakulteta i dr Željko Mihaljev i Antun Čordaš, istraživači sa Naučnog instituta za veterinarstrvo Novi Sad.

 

Prvu nagradu odneo je tim Sef iz Pančeva za inovaciju u oblasti solarne energije, dok je druga nagrada pripala timu Aluminotermija iz Beograda za inovaciju u tehnologiji aluminotermijskog zavarivanja šina.

 

Organizator takmičenja je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a saradjivali su  i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Privredna komora Srbije, Zavod za zaštitu interelektualne svojine i Radio televizija Srbije i Vojvodine.

 

Tim Azotikos predstavio je inovativni sistem pretakanja tečnog azota kojim se postiže pretakanje koje je bezbednije, 20% brže u odnosu na standardno verme i sa 30-50% manjim gubicima. Idejni tvorci prvog prototipa prototipa ovog sistema su bili dr Jan Hansman, sa Departmana za fiziku, koji je ovaj sistem razvijao za potrebe hlađenja detektorskih sistema Laboratorije za nuklearnu fiziku i Antun Čordaš sa Naučnog instituta za veterinarstvo za potrebe Laboratorije za ispitivanje toksične hrane. Prototip je zatim dalje razvijen i unapređen na Naučnom institutu za veterinarstvo, nakon čega je našao i svoju prvu komercijalnu primenu. Konačno, ideju ovog novog sistema za pretakanja tečnog azota uspešno su na takmičenju za Najbolju tehnološku inovaciju, ispred petočlane ekipe Azotikos, predstavili mladi doktorandi Elvira Đurđić i Arpad Toth sa Departmana za fiziku i Antun Čordaš sa Naučnog instituta za veterinarstvo i odneli treće mesto na ovom prestižnom takmičenju.