ELLE časopis i naše dve veličanstvene dame

Tijana Prodanović Tijana Prodanović

Tijana Prodanović, sada docent na Departmanu za fiziku je nakon srednje škole odlučila da se posveti astrofizici i otišla u Beograd na osnovne studije. Potom, školovanje nastavlja u Americi na prestižnom  Univeristy of Illinois at Urbana – Champaign, gde je, pre tridesete godine,  stekla titulu doktora nauka.

Kao vrhunski student, dobija ponudu da svoj naučni rad nastavi na izvoru znanja, ali odlučuje da se vrati u svoju zemlju, s obzirom na to da se tada na PMF-u otvorio smer astronomije na Departmanu za fiziku.

Bila je finalistkinja čuvenog Fam Lab takmičenja 2008. godine, kada je u Engleskoj predstavljala Srbiju.

Autor više od 20 naučnih radova,... Područja interesa su joj: čestice, astrofizika, kosmologija, kosmički zraci, tamna materija i astrofizika neutrina, te popularizacija nauke.

Prepoznatljiva je po jedinstvenom stilu, a saradnici i studenti je obožavaju.

Tanja Tunić Tanja Tunić

U toku osnovnih studija je bila vrlo aktivan član nekoliko nevladinih organizacija sa ciljevima usmerenim ka zaštiti prirode: NIDSB „Josif Pančić“ , Akademsko društvo za proučavanje i zaštitu prirode i drugih.

Nakon završenih osnovnih studija, upisala je master i doktorske studije na istom departmanu sa područjem interesovanja ekotoksikologija. Tanja je trenutno zaposlena na Departmanu za biologiju i ekologiju i uvela je novi metod procene ukupne toksičnosti sedimenta u laboratorijsku praksu Laboratorije za ekotoksikologiju. Ima značajno iskustvo u ekotoksikologiji, terenskom i laboratorijskom radu, a posvećena je i nastavnom radu kroz vežbe i pomoć studentima u izradi praktičnog dela diplomskih i završnih radova.

U toku studija povremeno odlazi na kratka usavršavanja u inostranstvo, a pored poslova koja obavlja u užoj stručnoj oblasti, voli da obilazi različita prirodna dobra širom Srbije sa ornitolozima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.