PMF I CENTAR ZA PROMOCIJU NAUKE ZAJEDNO NA SAJMU OBRAZOVANJA

 

            Sajam obrazovanja "PUTOKAZI" počinje naredne nedelje (28.02.-02.03.), a kao i svake godine Prirodno – matematički fakultet je za posetioce pripremio mnogo "čarolija" iz sveta nauke.

 

Ove godine junaci PMF štanda su Mića i Tića, dečak i devojčica u potrazi za najlepšom i najboljom naukom, a gosti će uz pomoć trikova moći da osete šta znači biti "u koži" naučnika.

 

Tradicionalni kviz znanja i domaćice kviza, naše zvezde naučne kuhinje Marija i Sanja, pozivaju spremne za naučne izazove u petak od 12 časova da se uz mnoštvo zabave okušaju na polju nauke.

 

"Hit" će svakako biti izložba „Deset otvorenih pitanja nauke“ koju PMF u okviru sajma organizuje zajedno sa Centrom za promociju nauke.

 

Ova izložba je prvi put prikazana na beogradskom Festivalu nauke,  a početkom godine gostovala je u Galeriji nauke i tehnike SANU. Izložba „Deset otvorenih pitanja nauke“, govori o najintrigantnijim temama koje decenijama i vekovima kopkaju naučnike. Inspirisana je  člankom Deset nerešenih misterija, čuvenog britanskog naučnog pisca i nekadašnjeg urednika u časopisu Nature Filipa Bola.  

 

Svako od pitanja ukazuje na one zadatke koje nauka do sada nije rešila, a koji bi u budućnosti mogli značajno da utiču na svakodnevicu. Nasuprot uobičajenoj percepciji nauke u javnosti, koja se najčešće promoviše kroz postignute rezultate istraživanja, ova izložba prikazuje nauku na jedan drugačiji način, kao otvorenu potragu za rešenjima.

 

Posetioci izložbe mogu na licu mesta i da glasaju za ono pitanje koje je po njima najintrigantnije. Centar za promociju nauke će rezultate glasanja iskoristiti kao putokaz ka oblastima koje građane najviše interesuju, tako da će tokom 2013. godine deo svog programa posvetiti temi sa najviše glasova.

Koja su to "otvorena pitanja nauke“:  Od čega je nastao život?,   Kolika je masa sveta koji ne vidimo? Kako okruženje utiče na gene?  Kako mozak misli?, Koliko ima hemijskih elemenata?, Kako produžiti život?, ...

 

            Sigurno je da će i ove godine posetioci štanda PMF otići zadovljni i sa novim saznanjima iz sveta nauke.

Mića i Tića u akciji Mića i Tića u akciji