SRBIJA NA MEĐUNARODNOM FINALU LABORATORIJE SLAVNIH

Finale međunarodnog FameLab takmičenja - 7. juna!

 

Podržite našu predstavnicu - pobednicu nacionalnog takmičenja Laboratorije slavnih Mionu Petković koja predstavlja Srbiju na ovom takmičenju u Čeltnamu 6. i 7. juna, U finalu se takmiče predstavnici 21 zemlje za titulu najboljeg komunikatora nauke 2013 godine.

 

Predstavnik svake zemlje imaće po 3 minuta da predstavi jedan naučni koncept na zanimljiv i svima pristupačan način. Naša predstavnica Miona Petković, studentkinja iz Niša, govoriće o prokrastinaciji, odnosno o tome zbog čega odlažemo neke obaveze i zadatke.

 

Deset finalista, biće poznato nakon polufinalnog takmičenja 6. juna i nadamo se da će se među njima naći i naša predstavnica.

 

Finale FameLab koje se održava 7. juna od 19.30 do 21. sat - možete da pratite na internetu preko sledećih linkova:

http://www.britishcouncil.org/science/famelab-0 i

www.cheltenhamfestivals.com/famelab.

 

Pored nagrade žirija, nagradu publike dobiće finalista koji osvoji najviše glasova međunarodne online publike. 

 

Glasanje za najboljeg komunikatora nauke na osnovu glasova publike odvijaće se u organizaciji Britanskog saveta a glasa se slanjem poruke na https://www.facebook.com/britishcouncil.rs .

 

Glasanje je otvoreno 7. juna od 19.30 do 21.10 sati. 

 

FameLab takmičenje organizuje Čeltnam festival u saradnji sa Britanskim savetom uz podršku CERN i NASA od 2005. godine. Danas je to najveće naučno takmičenje na kome je do sada učestvovalo više od 500 mladih naučnika iz 23 zemlje.

 

Na ovogodišnjem finalu učestvuju takmičari iz Austrije, Bugarske,Velike Britanije, Grčke, Egipta, Italije, Kipra, Litvanije, Malte, Nemačke, Poljske,  Portugala, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Hong Konga, Češke, Švajcarske i Španije.

 

Od 2007. godine, od kada Britanski savet i RTS organizuju takmičenje u Srbiji, finalisti „Laboratorije slavnih“ su aktivno učestvovali na domaćim i svetskim festivalima nauke, ostvarili uspešnu saradnju sa inostranim naučnim institutima, postali TV lica i afirmisali se kao mladi naučnici u različitim oblastima. Takođe, naši takmičari su ostvarivali zapažene uspehe na međunarodnom finalu FameLab-a – 2008. godine Tijana Prodanović, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, osvojila je drugo mesto, a naredne, 2009. godine, Mirko Đorđević, tada apsolvent molekularne biologije iz Beograda, osvojivši prvu nagradu, poneo je titulu najboljeg komunikatora nauke.

 

Naš prošlogodišnji predstavnik je bio Milivoje Krvavac, doktorand na Departmanu za biologiju i ekologiju PMF-a, koji se plasirao u finale takmičenja u Engleskoj.