PREDAVANJE ČUVENE NAUČNICE, BARBARE ERLIH NA PMF-u

U Novom Sadu je prošle nedelje boravila prof dr Barbara Ehrlich, redovni profesor Yale University School of Medicine ( Departman za farmakologiju i ćelijsku i molekularnu fiziologiju) kao gost  dr Anđelke Ćelić i dr Edvarda Petrija sa Departmana za biologiju i ekologiju novosadskog PMF-a.

 

Podsetićemo, dr Ćelić je diplomirala fiziku na PMF u Novom Sadu, magistrirala je fiziku na University of Illinois u Čikagu, a zatim magistrirala i doktorirala biofiziku na University of Rochester. Provela je pet godina na postdoktorskim studijama na Yale University u laboratoriji dr Ehrlich gde je radila na proučavanju kalcijumskih signala u ćelijama i vezi između strukture i funkcije jonskih kanala u nastanku bolesti. Sa suprugom, dr Edvardom Petrijem se 2010. godine vratila u Novi Sad,  gde rade na PMF-u, na Departmanu za biologiju i ekologiju.

 

Dr Edvard Petri je Amerikanac, rođen u Pitsburgu, diplomirao je hemiju na University of Pittsburgh, a magistrirao i doktorirao biohemiju na University of Rochester. Završio je postdoktorske studije na Yale University u laboratoriji Dr Titusa Boggona, gde se bavio strukturnom biologijom i kristalnom strukturom molekula proteina. ( Edvard je prvi i za sada jedini naučnik/istraživač koji se bavi proteinskom kristalografijom u Srbiji).   

 

Dr Ehrlich i dalje sarađuje sa dr Ćelić i dr Petrijem i svoj boravak ovde je iskoristila za dogovore o budućoj naučnoj saradnji sa PMF-om.

 

Dr Ehrlich je naučnik svetskog glasa,  jedan od vodećih svetskih stručnjaka u polju kalcijumskih kanala. Objavljuje radove u najboljim naučnim časopisima, organizovala je i držala je predavanja na vodećim naučnim konferencijama. Dobitnik je velikog broja nagrada za naučni rad.

 

Laboratorija dr Ehrlich pokušava da odgovori na pitanje kako ćelije regulišu unutarćelijsku koncentraciju kalcijuma, koju utiču na pojave bolesti kao što je npr bolest policističnih bubrega (PKD) ili poremećaja kao što je neuropatija (gubitak osećaja i bolovi u prstima ruku i nogu, otežano kretanje i nemogućnost savijanja prstiju).

 

Na predavanju, dr Ehrlich je govorila o najnovijim rezultatima njene laboratorije u vezi sa posledicama koje nastaju kao posledica tretmana taksolom (prodaje se pod nazivom paclitaxel, citostatik koji se najčešće koristi u lečenju raka pluća, dojke i jajnika). U laboratoriji su naime otkrivene dve supstance koje imaju sposobnost da spreče najteže neželjene efekte i nuspojave taksola bez uticaja na njegovo antikancerogeno svojstvo. Obe supstance su u procesu potvrđivanja a klinička ispitivanja bi trebala da krenu uskoro.

 

dr_erlich_2.jpg