Tri decenije društva studenata biologije i ekologije „Josif Pančić”

 

            NIDSBE „Josif Pančić” je nevladina, neprofitna organizacija pri Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i okuplja studente biologije, ekologije i srodnih nauka, srednjoškolce, ali i sve druge koji žele da aktivno učestvuju u zaštiti prirode.

 

            Društvo je počelo sa radom još 1974. godine kao Omladinski aktiv studenata biologije, a ime Josifa Pančića dobija donošenjem Statuta 1983. godine. Ove godine, proslavlja jubilej – 30. godina rada.

            Od mnogih aktivnosti Društva, navešćemo samo nekoliko: svake nedelje tokom školske godine organizuju se naučno-popularna predavanja o trenutno aktuelnim temama u oblasti biologije, ekologije i zaštite životne sredine. Članovi ovde mogu da čuju o istraživačkom radu svojih starijih kolega, kao i aktivnostima drugih organizacija i saradnika Društva.

 

            „Pančići” svake godine tokom prolećnih i letnjih kampova istražuju zabačene i neistražene prirodne lepote naše zemlje. Obišli su Cer, Goliju, Vlasinu, Staru planinu, Mrtvu Tisu i mnoga druga područja. Ovogodišnji kamp u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica” održan je jubilarni deseti put. Tereni su svojevrsna praksa za studente, koja ih osposobljava za samostalan rad u struci. Učesnici prikupljaju podatke o biodiverzitetu i upoznaju lokalno stanovništvo sa prirodnim vrednostima područja i značajem njegovog očuvanja i održivog korišćenja.

 

Ove godine je po drugi put organizovan skup „EkoBioMorfa” u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu. Svoje naučne rezultate sa kampova, studenti su imali priliku da predstave pred stručnim žirijem i objave u zborniku radova.

 

Na južnoj padini Fruške gore, duž dolina potoka, pružaju se ostaci stepskih staništa, nekada rasprostranjenih širom Vojvodine. Zbog oskudne ispaše, ove travnate površine poslednjih decenija gusto obrastaju žbunastim biljkama poput gloga i divlje ruže. Stepske vrste, među kojima su gorocvet, tekunica i mnoge druge, time gube svoje prirodno stanište. Zato „Pančići” od 2009. godine, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata nadležnog za zaštitu životne sredine i JP „Nacionalni park Fruška gora”, organizuju akcije sečenja i čišćenja žbunja koje obrasta fruškogorske pašnjake. Na ovim akcijama do sada je učestvovalo više stotina članova i saradnika Društva.

 

            NIDSBE „Josif Pančić” je mesto na kom se upoznaju istomišljenici i potencijalni saradnici u nauci. Za studente biologije i ekologije, ono je prilika za razmenu znanja i iskustava na jedan drugačiji način, mesto gde uvek mogu naučiti nešto novo, centar entuzijazma i kreativnosti iz kog konstantno izvire mnoštvo ideja.

           

Svi koji žele da doprinesu zaštiti prirode, mogu to učiniti uključivanjem u aktivnosti Društva, kroz članstvo, saradnju i podršku. U novoj 2014. godini, pridružite nam se i Vi!

EkoBioMorfa 2013 -članovi Društva "JOSIF PANČIĆ" EkoBioMorfa 2013 -članovi Društva "JOSIF PANČIĆ"